15. december pusterum

Træk vejret, du er klar til 15. decembers pusterum: at bage..... 

Tag din dej ud af køleskabet. Se på den. Stryg fingrene over den. Prik ned i den, først med tommeltotten, så pegefinger, langemand, ringfinger og lille finger, begge hænder. Duft til dejen. Tag en håndfuld og rul den til en lang pølse, cirka 1 centimeter i diameter. Lav S-forme med en ekstra lille spiral i hver ende. Læg dine "lussekattor" (ja, "lusse" for lucia, "kattor" for katte, sådan hedder de her boller på svensk, hvor de stammer fra) på bagepapir. Form dem sirligt, lav hellere få end mange, læg mærke til dine bevægelser, din vejrtrækning og følelsen i hænder og fingrene.

Læg et fugtigt viskestykke over og lad dem hæve. Sæt ovnen på 250 grader. Mærk varmen og stik hånden ind i varmen en gang eller to under processen. Mærk varmen. 

Pisk et æg. Sæt rosiner i midten af hver spiral. Pensl nu æg ud over bollerne. Sæt dem i ovnen. Bag i 5-10 minutter indtil de er flot gyldenbrune. Duft. Træk vejret. Mærk dine fødder, dit hoved og dine hænder.

Afkøl på en rist. 

Nyd synet, nyd at spise dem og give dem væk.