Viniyoga

Hvad er Viniyoga?

Viniyoga er baseret på et personligt forhold mellem elev og lærer, hvor en erfaren lærer arbejder individuelt med hver elev. Læreren laver et specialiseret yogaprogram for eleven baseret på faktorer som sundhedstilstand, alder, levevis og kondition. Viniyoga tager også hensyn til tidligere eller nuværende skader og sygdomme.

Når du går til gruppeundervisning bruges ofte one-size-fits-all. Du forventes at følge med og få din krop til at passe ind. Men ikke alle yogaøvelser passer alle, også selvom vi godt kan lave dem.

En lærer spørger måske om der er skader, men der er oftest ikke tid eller mulighed for tilpasning. Derudover kan to elever godt have ondt i rygegen, men årsagerne kan være helt forskellige. En vini yogalærer tilpasser hver enkelt øvelse til den enkelte ved at adresseret årsagen.

Viniyoga tilpasser yoga til den enkelte uanset denne fysiske form. Derfor er det nødvendigt at viniyogalæreren er højt uddannet og oftest eksperter i anatomi og yogaterapi.

Viniyogaens historie

Viniyoga er legenden om den store guru Krishnamacharya, som underviste blandt andet Pattabhi Jois og B.K.S. Iyengar.

Disse to er de to mest prominente figurer i yogaens udbredelse til vestern I 70´erne.

Krishnamacharyas søn T.K.V. Desikachar viderebragte sin fars lære som grundlægger af Krishnamacharya Yoga Mandirum (KYM) i Chennai, Indien. Her begyndte han at kalde metoden Viniyoga.

Desikachar døde i august 2016. Han havde undervist offentligt indtil kort før sin død. I nogen tid videreførte hans søn Kausthub KYM. Men i 2013 trådte han tilbage som resultat af beskyldninger om psykisk og fysisk chikane af kvindlige elever.

I Europa findes flere viniyogasammenslutninger blandt andet den jeg hører til, som er i Frankrig. Lederen af Viniyoga-fondation Frankrig, Bernard Bouanchaud, er oplært direkte af T.K.V. Deschikashar og har også haft et personligt forhold og modtaget undervisning af Krishnamacharya. Det er et stort privilegie at blive uddannet direkte af denne meget veluddannede og vise mand.

I USA, er Gary Kraftsow, grundlæggeren af det amerikanske Viniyogainstitut, den mest prominente amerikanske fortaler for T.K.V. Desikachars metode. Andre velkendte elever inkluderer Leslie Kaminoff, grundlægger af The Breathing Project i New York City og medforfatter af "Yoga Anatomy".

Viniyoga i gruppe

Viniyoga er yoga tilpasset til den enkeltes formåen. Når viniyoga undervises i grupper kan du som elev ikke så let blot at være en del af gruppen. Din lærer vil nemlig gøre en indsats for at lære dig at kende, så han eller hun kan give dig en personlig instruktion. Der vil derfor ofte i en viniyogalektion være forskellige former for udførelse af den samme øvelse.